Mi is az a felhasználói élmény (UX)?

A felhasználói élmény azokat a viselkedési formákat foglalja magában, melyeket a felhasználók egy weboldal használata közben hajtanak végre. Számos tényező van hatással rá, a weboldal tervezésétől, az űrlapok megszerkesztéséig. Magyarán a felhasználói élmény azt jelenti, hogyan böngésznek az oldaladon, az alapján hogy milyen könnyű és mennyire „kellemes” a használata. Javításával az egész weboldalad használata könnyebbé válik, ezáltal a látogatók szívesebben böngészik a tartalmát.

1. Reszponzivitás, vagyis mennyire mobilbarát

Az internetes forgalom több mint fele okos-telefonok és egyéb mobilkészülékeken zajlik. Ezért minden weboldal tulajdonos számára elengedhetetlen, hogy oldala reszponzív technológiával készüljön. A mobil készülékekről böngésző felhasználók számára könnyen használhatóvá kell tenni weboldalad, ezáltal a felhasználói élményen kívül, a forgalmad is növekedésnek indulhat.

Reszponzív weboldal esetén csökken a visszafordulási arány, hiszen a mobilról érkezők is jól tudják használni ezeket az oldalakat, amikor megnyitják. Ez az előny pedig meg fog mutatkozni a Google találati rangsorolásánál, mely figyelembe veszi a látogatásokat és a visszapattanásokat.

Azonban a felhasználói élmény (UX) növelése érdekében a legfontosabb, hogy a weboldalad ne csak technikailag legyen tökéletes, hanem használhatóság szempontjából is tökéletes legyen; mivel ez utóbbi szempont a légmérvadóbb.

2. Gyorsítsd a weboldalad

A weboldalad betöltési sebessége nem szabad, hogy negatívan befolyásolja a felhasználói élményt. Abban az esetben ha egy oldal betöltési sebessége magasabb mint 4-5 másodperc, minden másodperccel exponenciálisan nő az oldaladat elhagyó felhasználók aránya.

Csökkenteni tudod a weboldalad betöltési sebességét, a weboldaladon használt bővítmények számának csökkentésével, mivel a túl sok bővítmény használata lassítja a weboldal betöltési sebességét.

A sebesség javításának egy másik hatékony módja, a weboldalon található képek méretének optimalizálása. Magyarán próbáld meg csökkenteni a képek méretét a legkisebbre oly módon, hogy az még nem megy felhasználói élmény rovására.

3. Hasznos tartalom közzététele

Talán ez a legfontosabb szempont mind a felhasználói élmény (UX) mind a keresőoptimalizálás szempontjából (SEO). A relevancia, vagyis hogy fontos és hasznos legyen egy tartalom alapvető elvárás.

Törekedni kell arra, hogy az oldalon közzétett tartalom összhangban legyen a látogatóid érdeklődésével, a felmerülő kérdéseikre kell választ adni, információt szolgáltatni. Minél relevánsabb a weboldaladon található tartalom, annál elégedettebbek lesznek a felhasználók, annál jobb tapasztalatokat szereznek a weboldaladdal kapcsolatban. Amennyiben a tartalmaid a látogatóid segítségére vannak, nagy valószínűséggel bizalom alakul ki az irányodba és megbízható forrásként fog rád és weboldaladra tekinteni. Ezáltal visszatérő látogatóddá válhat rövid és hosszútávon is.

4. Olvashatóság

Az olvashatóság azt jelenti, hogy a látogatóid milyen könnyen értik meg a weboldaladon közzétett tartalmakat. A szöveg olvashatósága függ a szöveg tartalmától és megjelenésétől. A betűméret, a szöveg színe és az oldal hátterének megfelelő kiválasztása jelentősen javíthatja a weboldalad olvashatóságát, és ezáltal a felhasználói élményt (UX). Bármennyire is hasznos a közzétett információ, amennyiben nem könnyen fogyasztható formában tálalod a látogatók részére; nem fogják elolvasni azt.

5. Használj figyelemfelkeltő vizuális elemeket

Egy kép többet mind ezer szónál. A mai felgyorsult digitális világban arra kell törekedni, hogy a felhasználók minél gyorsabban megértsék az oldaladon található tartalmat. Az emberi szem először a képeket, grafikákat és videókat keresi minden weboldalon. Ezért használatukkal gyorsan megragadhatod a látogatóid figyelmét, ráadásul segítségükkel könnyebben megértik magát a tartalmat is.

A saját, eredeti képek a legtöbb esetben jobban működnek, mint a megvásárolható (stock) fotók; mivel jobban kapcsolódnak magához a tartalomhoz, általában jobban illusztrálják azt. Összefoglalva, a vizuális elemek kiegészítik és érthetőbbé teszik a weboldalt és az azon található tartalmakat, ezáltal növelik a weboldaladon eltöltött időt és magát a felhasználói élményt (UX) is!

6. Navigáció

Egy jól megtervezett és megfelelően működő menürendszer növeli a weboldal használhatóságát. A felhasználók már elvárják, hogy ne legyen fennakadás egy weboldalon történő navigációban. A weboldalad navigációjának és menürendszerének képesnek kell lennie arra, hogy a látogatóid könnyen megtalálják azt, amit keresnek, amiért felkeresték az honlapodat. Ideális esetben a weboldalad látogatói szinte gondolkodás nélkül tudják, hova kell kattintaniuk ahhoz, hogy megtalálják az általuk keresett információt.

7. Cselekvésre ösztönzés ( Call To Action)

A cselekvésre ösztönzés egy webes és mobil, interaktív felhasználói elem. Elsődleges célja, hogy a felhasználókat olyan műveletekre ösztönözze, amelyek egy adott oldalon – mobil készülék esetén – képernyőn konverzióhoz vezetnek. Weboldaladnak mindenképpen legyen egy végcélja, egy dolog amit szeretnél, hogy a látogatóid elvégezzenek. Ez sokféle dolog lehet, a hírlevél feliratkozástól, egy termék megrendeléséig. Ez csakis attól függ, milyen célból jött létre az adott weboldal. A legfontosabb, hogy ez a cél, minden látogató számára egyértelmű és könnyen beazonosítható legyen! A cselekvésre ösztönzésnek (CTA) jól láthatónak, az oldal többi részétől jól elkülönülten kell megjelennie, és minden esetben elérhetőnek kell lennie, hogy a látogató bármikor végre tudja az hajtani.

8. Videók használatának mérlegelése

Mint azt már említettük, egy kép többet mond ezer szónál. Azonban tovább növelheted a felhasználók elköteleződését a weboldalad felé, amennyiben videós tartalmakat is használsz . Hatásosságuk abban rejlik, hogy mozgókép formában egészítik ki, vagy mutatják be a szükséges információkat a felhasználóknak.

A videós tartalmak létrehozását csak a rendelkezésre álló erőforrások és az idő akadályozhatja. Hasznos stratégia, ha a szöveges tartalmaidat videómegosztókon található, releváns videókkal egészíted ki. A videók könnyen érthetővé és érdekesebbé teszik a tartalmat, ezáltal javítják a weboldal felhasználói élményét (UX) is.

9. Használj üres területeket (White Space )

Az oldal üres területei (White Space ) az oldal elemei közötti tér. Sokan még mindig nem veszik figyelembe a weboldalak tervezése során a szerepét és hasznosságát. Az üres tér nem csupán egy oldal háttere, hanem egy hatékony eszköz a tartalom kiemelésre is. Minden weboldal számos vizuális összetevőből épül fel, és az üres tér segít a felhasználóknak az ezek közötti navigálásban az által, hogy elválasztja a különböző elemeket egymástól. A megfelelő mennyiségű üres tér segít a felhasználók figyelmében felhívásában, mivel általa észrevehetővé válik a többek cselekvésre ösztönző gomb (CTA) is. Az üres terek friss és modern megjelenést biztosítanak a weboldalaknak, és segítségükkel átláthatóbbá tehetjük weboldalunkat.

10. Tesztelj

A tesztelés vagy népszerűbb nevén A/B tesztelés lehetőséget nyújt minden weboldal tulajdonos számára, hogy folyamatosan javítsák a felhasználói élményt (UX) a weboldalukon, mialatt hasznos adatokat is gyűjtenek a felhasználók szokásaikról is. Használatával lehetőség nyílik arra, hogy megtudjuk, a különböző elemek használata miként befolyásolja a felhasználók viselkedését a weboldalon belül.

Minden változtatást tesztelhetünk, hogy milyen hatással vannak az oldalon belül végrehajtott konverziókra. Ilyenek például a képek, színek, cselekvésre ösztönző (CTA) gombok, a szövegek hossza és megfogalmazása, és azok elhelyezkedése a weboldalon. Mindamellett hogy az A/B tesztelés olyan eszköz ami segítséget nyújt a weboldalak tulajdonosoknak a konverziók számának maximalizálásában, amennyiben megfelelően használjuk, pozitívan befolyásolhatjuk használatukkal a felhasználói élményt (UX) is.

Összefoglalás

Ha végigolvastad az előbbi felsorolást, akkor láthatod, hogy ebből a 10 pontból több, már weboldalad tervezési és design fázisában eldől. Vagyis egy jó designer nem csak szép, esztétikus weboldalakat készít, de arra is figyel, hogy oldalad a lehető leginkább megfeleljen céged marketing céljainak és a brand építésével, közvetlen szolgáltatás vagy termék értékesítéssel bevételt termeljen.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!