Ahhoz, hogy megértsük a minimalizmus lényegét először nézzük meg, hogy mit is jelent maga fogalom. A minimalizmus egy olyan modern irányzat összefoglaló neve, amik közös jellemzője, hogy azokat a lehető legkevesebb eszköz és anyag használattal igyekeznek létrehozni. A formák és a színek letisztultak, egyszerűek.

minimal

Sajnos sokak fejében a minimál design olcsó, igénytelen, ötlettelen és hideg dolgot jelent. Azonban a minimalizmust sokkal inkább a rend, a béke, és a harmónia jellemzi. Egyszerűséget, lényegre törést képvisel. A minimalizmus olyan modern irányzat amely a korszerűség és információ központúság jelképe is egyben. Az egyik legjobb mód az információk hatékony megjelenítésére. Lehetővé teszi a tartalmak szinte azonnali vizuális feldolgozását. Nem meglepő tehát, hogy 2012-ben a webes trendek között a legnépszerűbb stílusok közét tartozott.

A minimalizmus célja tehát, hogy a felhasználók a lehető leghatékonyabban és minél gyorsabban jussanak el a célhoz. Minimál stílust akkor érdemes választani, ha a tartalom önmagában is megállja a helyét mind terjedelemben, mind külalakban, mindenféle töltelék cifrázások nélkül. A design kialakítása során csak azt hagyjuk meg, ami feltétlenül szükséges. Különösen fontos, hogy tartalmunk díszítő elemek nélkül, is jól nézzen ki, megfelelően tördelt legyen. A bekezdésekre tagolt szöveg, a fő címek, alcímek, kiemelések használata nagyon fontos az áttekinthetőség, olvashatóság érdekében.

A tipográfia kulcsfontosságú a minimál weboldalak tervezésénél, hiszen a szöveg megjelenítésének módja sokkal előbb gyakorol hatást a felhasználókra, mint maga a szöveg. A betűtípusoknak egyszerűnek és könnyen olvashatónak kell lennie. Legjobb, ha a különböző méretű, színű betűtípusok különböző szintű információk megjelenítésere használjuk. A színek, textúrák és betűtípusok túlzott alkalmazását, vagy variációit mellőzzük. Igyekezzünk konzisztensek maradni.

Az egyik lényeges dolog, hogy a képek nagy felbontásúak és élesek legyenek, hiszen az fókusz főként ezen van. A rossz vagy közepes minőségű képek a weboldal vizuális megjelenését rontják, így ha nem áll rendelkezésünkre megfelelő minőségű képanyag, inkább más falyta irányzatot válasszunk.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!