Egy kiállításom alkalmával az érdeklődők nem igazán értették a digitális grafika fogalmát. Alul értékelték jelentőségét, számukra nem képviselt akkora értéket, hiszen nem olyan kézzelfogható mint egy olajfestmény. Így fontosnak tartottam arról is beszélni, hogy ma a háromdimenziós világban mit jelent a digitális művészet, hiszen a hagyományos szabadkézi alkotásokon túl ennek is jelentős szerepe van.

digital-art

Mint minden más művészetnek ennek is célja az önkifejezés. Ez a művészet sem más, mint kifejezőeszköz, mely katartikus élményt nyújt a közönség számára. Mai szemmel elég, ha bekapcsoljuk a TV-t ( akinek van ) és az első 10 percben elénk tárul ennek valamilyen alkalmazott formája. Pörgő-forgó reklámok, filmek amikben autók változnak át robotokká ( CGI ), vagy az esti Híradó vetített háttere, esetleg a Barátok Közt intrója. Ezek a grafikának olyan alkalmazott formái, amik a látásért felelős érzékszervünk kényeztetésére szolgálnak.

A Digitális művészetnek rengeteg formája van, széleskörű skálán mozog. Többek között Digitális fotózás, Montázs, Kollázs, Fotómanipuláció, Digitális festészet, Vektor grafika, Fraktálok, 3D grafika, Animáció.

Az egér vagy egy tablet ugyan olyan eszköz mint a klasszikus értelemben vett ecset és ceruza, csak más, sokkal összetettebb környezetben. A digitális környezet olyan lehetőségeket ad a művészek kezébe, amik jelentősen növelik a kifejezés hatékonyságát, lerövidítik az elkészítés idejét. Gondoljunk bele, nem kell várni a festék száradásra, ki lehet színezni egy réteget egyetlen kattintással, különböző effectek alkalmazhatunk, és számtalan olyan dolog, amivel a látványt a végtelenségig fokozni lehet.

Digitális festészet

digitális festészet a hagyományos festészet egy digitális technikával megvalósuló módja. A fogalom önmagában csak egy módot képvisel. A számítógép csupán egy médium, amin keresztül a művész közvetíti érzéseit, üzenetét, stb… Csak úgy mint a fotósoknál a fényképezőgép. A klasszikus értelemben vett festészethez hasonlóan a művész itt is szabadkézi munkával, de ecset helyett digitális tollal, vászon helyett digitalizáló táblára veti az alkotását. A digitális festmények lényegüket tekintve pontosan ugyanolyanok mint a hagyományos festmények, csak a létrehozásukkor használt munkaeszközben különböznek. 100 évvel ezelőtt a plakátokat szabad kézzel rajzolták majd litográfiával sokszorosították.

Ma a kiadványok, poszterek, könyvborítók mind a számítógép előtt ülve készülnek grafikai szoftverekkel. Fontos leszögezni, hogy önmagukban sem a számítógép sem a szoftverek nem tudnak ízléses képet alkotni. Arány és stílusérzékre itt is nagy szükség van. A színek megfelelő használatára pedig még inkább. A szabadkézi rutint ezek az eszközök nem váltják ki, így csak olyanok kezében tud jól működni, akik a hagyományos módon ( papír és ceruza ) is elboldogulnak.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!