Én egyre ritkábban vásárolok hagyományos üzletekben, időbe telik, mászkálni kell, meg elviselni az eladólányokat. Szinte mindent interneten keresztül vásárolok, mert gyors, több féle kínálatból lehet választani, akár külföldről is, és szinte mindig olcsóbban mint a hagyományos üzletekben. Kiszállítássál átlagosan már másnapra itt van a termék.

Minden harmadik magyarországi internethasználó vásárolt már online áruházban, ez első hallásra elég jó aránynak tűnhet, ám ha figyelembe vesszük az EU-s átlagot, kiderül, hogy ez alig több, mint az ott mért átlagnak a fele. Míg hazánkban az internetezők 32 százaléka, addig az Európai Unióban a felhasználók 58 százaléka rendelt már a világhálóról 2012-ben. Jól látható, hogy egyre inkább teret hódító és megállíthatatlanul fejlődik az online kereskedelem. Akár havi nagy-bevásárlásaikat intézik online házhoz szállítás segítségével. A legkeresettebb termékek közé főleg a ruhák, műszaki cikkek és a nagy kiszerelésű háztartási termékek tartoznak. Az online eladás több cég esetében is már több éve jól működő, bejáratott csatorna.

Kik vásárolnak?

Az internetes vásárlások legnagyobb részét a fiatal vagy középkorú felhasználók teszik ki, és ez meglátszik az általuk vásárolt termékek jellegén is.

Miért vásárolnak?

A felhasználók az internetes vásárlás egyik legnagyobb előnyének az egy helyről beszerezhető termékinformációkat tartják. Nem utolsósorban pénz és időmegtakarítás. Egyre többen elvárják, hogy az internetes áruházak a bolthelységekkel szemben legalább 10-15 százalékos kedvezmény adjanak, vagy létezzen olyan kupon rendszer, aminek segítségével az árból minél több forintot le lehet faragni. Kecsegtető számukra az is, hogy árhatárhoz kötött vásárláskor a kiszállítás díját az eladó magára vállalja. Kényelmi szempontok, nem kell otthonukból kimozdulni és olyan helyekről is tudnak otthonról vásárolni, ahonnan egyébként nem.

Hogyan vásárolnak?

A magyar átlagfelhasználók minden nagyobb vásárlás előtt az interneten keresnek információt az adott termékről. Így, ha hátul vagyunk a keresőkben nagy eséllyel vásárolnak máshol.

Hol vásárolnak?

Webáruházakban, összehasonlító oldalak mint pl, az árukereső, aukciós oldalakon mint Vatera vagy Apród.

weboldal

Ellenérvek, Félelmek

A magyarországi fogyasztók ritkán vásárolnak interneten keresztül, elsősorban az online fizetéssel kapcsolatos bizalmatlanság és a termékekkel való fizikai kontaktus hiánya miatt. Az hogy nem tudják megfogni és szemügyre venni a terméket, nagy mértékbe gátolja őket a vásárlásban. Kockázatosnak tartják, hogy esetleg nem olyan terméket kapnak kézhez, amilyenre számítanak, vagy a kapott termék eltér az interneten megjelenítettől. Továbbá félek, hogy valamit elrontanak, bonyolult a vásárlás, regisztrálni kell, félnek attól, hogy esetleg nem fog működni a webáruház.

Nagy problémát okoz a megrendelt áruk házhoz szállításának időzítése is, még olyan esetekben is, amikor aznap kiszállítják az árut, mivel a megrendelő kénytelen hosszabb ideig otthon tartózkodni, ha szeretné átvenni a terméket.

Az internetes vásárlástól félőket ellensúlyozhatják a biztonsági és garanciális kérdésekre vonatkozó hiteles információk, továbbá a pontos és részletes termékadatok, valamint a sikeres vásárlásokból származó pozitív felhasználói visszajelzések. Jó webáruházatakkor tudunk tervezni, ha egy jó termékadatbázis kapunk, megfelelően részletes, hiánytalan adatokkal, jó minőségű képekkel, termékinformációkkal. A funkcionális követelményekről bővebben itt olvashatsz.

A lehetőség tehát megvan, hogy online töltsük fel ruhatárunkat, hűtőszekrényünket, döntse el mindenki saját belátása szerint, hogy ezt a kényelmes módszert választja-e, vagy éppen marad a hagyományos szagolgatós, minden terméket végigtapogatós módszernél.

Néhány jó tanácsa a biztonságos online vásárláshoz:

  • Ne dőljünk be a gyanúsan kedvező ajánlatoknak.
  • Ne vásároljunk, elhanyagolt, széteső weboldalon.
  • Olvassuk el a webáruház felhasználási feltételei, valamint a garanciára vonatkozó adatokat.
  • Óvatosan adjuk ki személyes adatainkat.
  • Használjunk erős jelszavakat!
  • Mentsük le a nyugtákat!
  • Éljünk a visszatérítés lehetőségével!

DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!