A képzőművészet a technológia fejlődésével ma egy magasabb szintre jutott. Az embereket kicsit megosztja a digitális képalkotás, sokan nem tudják értékelni digitálisan előállított a képeket, festményeket, mivel a hétköznapi embereknek nem hiteles, ha valami számítógéppel van előállítva. Nem elég kézzel fogható. Sokan nem tesznek ki szívesen digitális festményt a lakásukba, mert az nem valódi festmény “csak ki lett nyomtatva”. Ezen felül számtalan példányban nyomtatható, ezáltal nem egyedi és megismételhetetlen.

digital art

Pedig ezeknek a festményeknek a vizuális értéke és esztétikai hatása semmiben nem marad el a hagyományos festményekétől. Lényegüket tekintve pontosan ugyanolyanok mint a hagyományosak, csak a létrehozásukkor használt munkaeszközben különböznek. A digitális festészet a hagyományos festészet egy digitális technikával megvalósuló módja.

A digitális művészet nem azért jött létre, hogy háttérbe szorítsa, vagy felváltsa a hagyományos képzőművészeteket. Lényege, hogy a felhasználás módjához alkalmazkodva, a leghatékonyabban tudjunk létrehozni, vizuális élményt.

Mint minden más művészetnek ennek is célja az önkifejezés. A számítógép csupán egy médium, amin keresztül a művész közvetíti érzéseit, üzenetét, stb… Csak úgy mint a fotósoknál a fényképezőgép. A klasszikus értelemben vett festészethez hasonlóan a művész itt is szabadkézi munkával, de ecset helyett digitális tollal, vászon helyett digitalizáló táblára veti az alkotását.

Képek előállítására létezik rengeteg szoftver. Sokan a Photoshoppon még mindig nem látnak túl, pedig léteznek olyan hagyományos eszközöket utánzó professzionális festő szoftverek, amik célzottan művészeknek lettek kifejlesztve. Fotóretusálásban, képszerkesztésben a PS gyakorlatilag verhetetlen, azonban vannak olyan esetek, amikor egy adott feladatra mégis akad jobb megoldás. Digitális festésre, rajzolásra ugyan a PS is remekül használható, de mégis nagyon távol van a rajzlaptól és a vászontól.

A kifejezetten erre a célra készült festőszoftverek, – pl. Corel Painter ( ami nekem is nagy kedvencem ) – eszköztára bőséges, az ceruzától a zsírkrétáig, a festőpisztolyon keresztül az olajfestékig minden féle eszköz megtalálható benne. A különböző eszközök tulajdonságait pedig testre szabhatjuk.

Digitális rajztáblák

A festő szoftverek lehetőségeit digitalizáló táblával tudjuk a legjobban kihasználni. Ez gyakorlatilag egy műanyag tábla, amely USB-vel kapcsolódik a számítógéphez, és amelyhez egy nyomásérzékeny, dőlésszöget is érzékelő toll tartozik. Felhasználói szempontból ugyan olyan eszköz, mint a klasszikus értelemben vett ecset és ceruza, csak más, sokkal összetettebb környezetben. A digitális környezet olyan lehetőségeket ad a művészek kezébe, amik jelentősen növelik a kifejezés hatékonyságát, lerövidítik az elkészítés idejét. Digitális táblákból van választék bőven, az olcsótól a megfizethetetlenig. Aki komolyabban ki szeretné próbálni magát, annak a Wacomot ajánlom. Azoknak is nagyszerű eszköz, aki csak retusálnak, vagy fotókat szerkesztenek, de bármilyen tervező programhoz nagyszerű kiegészítő.

Sokan úgy gondolnak a táblákra mint valami csoda eszközre, hogy ettől majd aztán csúcsra lehet járatni a művészetet. Ez így is van. Azonban fontos leszögezni, hogy önmagukban sem a számítógép sem a szoftverek nem tudnak ízléses képet alkotni. Arány és stílusérzékre itt is nagy szükség van. A színek megfelelő használatára pedig még inkább. A szabadkézi rutint ezek az eszközök nem váltják ki, így csak olyanok kezében tud jól működni, akik a hagyományos módon ( papír és ceruza ) is elboldogulnak. Rám hiába adnak egy több száz dolláros professzionális úszóruhát, ha nem tudok úszni, az nem fog fenntartani a vízen.

Effektek

A digitális festészet hiteltelen, mert effektekkel lehet csalni – mondják sokan. Elmosás, kitöltés színnel, méretezés, transzformálás, de a legnagyobb csalás a CTRL-Z vagyis a visszavonás… Emellett sok előre megírt algoritmus létezik a képek manipulálására. Ha kicsit jobban belegondolunk a klasszikus grafikában is van megannyi csalás, de az senkit nem zavar, ha az arány tartáshoz vonalzót használunk, vagy leragasztunk részeket, hogy az ne legyen festékes. A digitális világban rengeteg lehetőség létezik és annak megannyi kombinációja, hogy fokozzuk a vizuális élményt, vétek lenne kihagyni.

Mire jó a digitális festészet

Ha kifejezetten elektronikus vagy nyomdai felhasználásra készítünk képeket, például rajzfilmekhez, játékokhoz, plakátokhoz, újságokhoz, könyvborítókhoz. A kreatív szakmákban, mint designer, formatervező, vagy marketinges nagyszerű támogató erő, ha van egy képzett ( rajzolni is tudó ) grafikus. Digitális táblát már alkalmaznak az oktatásban is, hiszen egyszeri költség, megspórolható vele a festék, papír, vászon és egyéb eszközök.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!