Béla otthon ül alsó gatyában, csipeszt majszol és 0-24 nyomatja a Call of Duty-t. Hát van ilyen is, de NEM ez a home office.

Mi az a home office?

Szabad fordításban otthonról történő munkavégzés, de valójában egy komplett életmód. Elsősorban  programozók, grafikusok, webdesignerek, marketing szövegírók számára ideális, vagy azoknak, akik szellemi munkát végeznek számítógépen. 

A home office megítélése

Az otthoni munkáról szinte mindenkinek a láblógatás jut eszébe legelőször. “Jaj, de jó neked, akkor egész nap azt csinálsz, amit akarsz”. Persze azt, de a fizetésért itthon is meg kell dolgozni, épp úgy, mint az irodában. 

Sajnos ösztönösen megbízhatóbbnak ítélünk valakit, aki munkahelyi környezetben dolgozik, mint azt, aki otthonról. Ez az értékítélet független az elvégzett munka minőségétől. Ha egész nap nem megy más, csak a Trónok Harca, akkor is pozitív megítélést kapsz, mivel legalább, bent vagy az irodában. Egy munkavállaló értékének fontos szempontja, hogy ellenőrizhető, “átvilágítható” legyen, még annak hátrányára is, ha produktivitás napok óta nem történik.

Szerencsére itthon is megdőlni látszik az az elmélet, miszerint felügyelet nélkül nincs munkavégzés. A Telenor és a Microsoft 2012 óta megrendezi a “Dolgozz Otthonról Napot”, ahol – a nyugat-európai cégekhez hasonlóan – 5 munka napból egyet otthon dolgoznak az alkalmazottak.

home-office

Mi kell a home office-hoz?

Kell egy jó infrastruktúra és kellemes, szeparált munkakörnyezet. A legjobb egy külön dolgozó szoba, ami csak a Tiéd, de megteszi egy munkasarok is, jó nagy asztallal. A lényeg, hogy olyan hely legyen, ahol csak a Te dolgaid vannak. Szükség van egy jó számítógépre, valamint gyors és megbízható internetkapcsolatra. Jó ha van a környezetedben okostelefon, tablet, nyomtató, és egy jó nagy kávés bögre.

A kellemes munkakörnyezet mindenkinek más, valaki ragaszkodik hozzá, hogy minden élére állítva álljon az asztalán, míg más bőven megelégszik a kreatív káosszal. (Én az utóbbi vagyok).

home-office2

Kiknek való a home office?

Az otthoni munka csak úgy működik, ha szereted, amit csinálsz, nem kényszer számodra, hogy leülj az asztalodhoz dolgozni. Kedvtelenül 10 perc sem kell és a FB chaten kötsz ki. Bár nagyon csábító a rugalmas munkaidő, sokak nem tudnak önállóan dolgozni, anélkül, hogy valaki ne ellenőrizné, ne irányítaná őket. Magabiztosnak kell lenned a tudásodban, mivel nem áll ott mögötted a főni, hogy csekkoljon félóránként.

Határ a csillagos ég

Az internetben az a csodálatos, hogy gyesen lévő anyukák, mozgáskorlátozottak, vagy diákok is dolgozhatnak akár másik városba, vagy a világ másik oldalára. És ez nem egy utópia, hanem egy megvalósult munkavállalási forma. Egy tolószékes programozó is lehet teljes értékű munkavállaló otthonról, ha van legalább egy skype fiókja.

Rugalmasság

Otthon lehetsz, ha beteg a gyerek, intézhetsz hivatalos ügyeket napközben, átveheted a rendelt csomagjaidat akár délelőtt is. És igen, bár a házimunka nagy ellenség, de ha nagyon muszáj, megfő az a húsleves, miközben új bejegyzést írsz a blogba.

Időbeosztás

A legtöbb ember időhiányban szenved, és több feladata van, mint amennyi belefér a munkaidejébe. Hatékony időbeosztási tippekkel teli van az internet, még is azt mondom, hogy magadnak kell megtapasztalnod, hogy tudsz zsonglőrködni az idővel. Tervezd meg előző nap a másnapi munkaidődet, írd össze és priorizáld a feladataidat. Mellőzd az időrabló tevékenységeket, úgymint chatelés a barátaiddal, sorozatok nézése, céltalan internetezés és felesleges telefonálások. (Miközben ezt a cikket írtam 4 hívásom volt, de egyiket sem vettem fel)

Éjjeli bagoly üzemmód

Éjjel nem telefonál senki, nem ír senki, nem nyaggat senki. Egyedül lehetsz a gondolataiddal, ötleteiddel, produktív lehetsz. Hajnali 2-3 között jönnek a világmegváltó ötletek, és motivációd is ekkor ér a tetőpontjára. Tapasztalatból mondom, hogy nagyon hatékony, de hosszútávon sajnos nem a legjobb. A társadalom nagyobb része még mindig “normális” munkarendben dolgozik 9-től 17:00-ig. Természetes, hogy napközben fognak keresni.

Óvatosan a házimunkával!

Először is Neked kell megértened, hogy attól, hogy fizikailag otthon vagy még, nem jelenti azt, hogy az ház-körüli teendőidet is be tudod iktatni a munkarendedbe. Elvégre a 8 órát le kell dolgoznod otthon is. A munkaidődben a feladataidra kell koncentrálnod. Ha bevásárlásra, főzésre, takarításra használod el az idődet, nem leszel kész a melóval.

Ne engedj a lelki terrornak! “Egész nap itthon voltál, még sem volt 15 perced lemenni boltba?”. Ha otthon szeretnél dolgozni külön erőfeszítéseket kell tenned annak érdekében, hogy a gyerekek, a szomszédok, barátok, család ne szakítsanak meg, ne tartsanak fel a munkádban. Meg kell értetni velük, hogy a fizikai jelenlét ellenére, Te munkaidőben vagy, nem töltheted az idődet házimunkával.

Egészségmegőrzés

Fizikai és mentális egészségedet is hátrányosan befolyásolhatja, ha egyfolytában a gép előtt ülsz. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítanod az egészséged megőrzésére. Hetente több alkalommal sportolj! Napközben nyújtózz ki, ne ugyanabban a pózban csináld végig a napodat. Ne legyél elhanyagolt és ápolatlan. Moss hajat / borotválkozz meg akkor is, ha nem látja senki. A kényelmes ruha nem bűn (én cicanaciban nyomom), de ne pizsamában ülj a gép előtt!

Egyél rendesen. “Mindjárt, csak ezt még megcsinálom” – mondja egy belső hang és 3 óra múlva még mindig nem ettél semmit. Nem szól senki, hogy ebédszünet, de az élettani funkciód attól még működnek.  Ha máshogy nem megy, használj emlékeztetőt. Van már arra is app, hogy ne felejts el inni “Water Your Body“. LOL

Elszigetelődés, magány, depi

“Fú, én nem tudnék otthonról dolgozni, tuti begolyóznék” Én meg akkor kapnék agybajt, ha egy tervezési folyamat közepén odaállítana a Manyi, hogy nem tud megnyitni egy excel táblázatot.

Aki nem érzi jól magát egyedül, rosszul tűri a magányt, szüksége van zsongásra, vagy szereti, ha sokan veszik körül, az felejtse el a home office-t, mert nagyon hamar depressziós lesz.

Elsősorban introvertált gondolkodású, alkotó személyiségeknek való. Fontos, hogy itt nem a szociálisan visszahúzódókra gondolok, hanem azokra, akik befelé fókuszálva gondolkodnak, jobban ki tudják hozni képességeikből a maximumot zavartalan nyugalomban.

Kevesebb stressz, több produktivitás

A munkahelyi környezet befolyásolja az elvégzett munka minőségét.
A home office legnagyobb előnye, hogy  ingázás, munkahelyi intrikák, elégedetlen kollégák helyet több idő jut a tényleges alkotásra. Kevesebb a stressz,  nincsenek zavaró a irodai dolgok, felesleges megszakítások, saját környezetben, saját ritmusban jobban és termelékenyebben lehet dolgozni.

Akkor most belevágjak, vagy ne?

Először is, ha van egy jó állásod, ahol jó érzed magad, szívesen jársz be, elégedett vagy, ez a cikk nem neked szól. Ha utálod a hétfőket, azt hogy minden reggel ugyanaz a gyökér hajt be elég a kereszteződésnél, zavarnak a munkahelyi dolgok, gyakran feltartanak, sok a stressz, vagy egyszerűen úgy érzed többet is tudnál, de valami gátol, akkor a home office egy lehetséges kiút lehet számodra.

Ha megosztanád tapasztalataidat, véleményedet, Facebookon megteheted a poszt alatt.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!