2007 óta dolgozom szabadúszó webdesignerként, grafikusként és sitebuilderként. Mindig is ezzel akartam foglalkozni. Mivel már az egyetem alatt is voltak megbízásaim, természetessé vált számomra, hogy távmunkában, szabadúszóként dolgozom. Sosem akartam multicégnél, vagy bárhol alkalmazottként dolgozni. Ebben az életformában tudom kihozni képességeimből a maximumot. De mit is jelent a szabadúszás?

Szabadúszó életforma
( Csak illusztráció, nem az én asztalom )

Ki az a szabadúszó?

A szabadúszás nem csak egy formája a munkavállalásnak, hanem egy életforma. A szabadúszó nem céges alkalmazottként, hanem többnyire megbízásra, vagy alvállalkozóként projekt alapon dolgozik. A szabadúszók között sok az informatikus, grafikus, webdesigner, fotós, újságíró, de lehet akár kézműves is, aki webáruházakban árulja a termékeit. A technológia fejlődésével az okostelefonok és táblagépek világában egyre nagyobb tér nyílik meg a szabadúszók előtt.

A szabadúszó életforma nem való mindenkinek

Sokan vágynak az otthon kényelméből végezhető munkára, főnök nélkül, rugalmas munkaidőben dolgozni, ahol bármikor lehet szabira menni. Csábító igaz?
A nagy többség számára nagyon vonzó, hogy nincs főnök, ami tök jó mert nem veri senki ostorral az ember hátát, de néha bizony nagyon jól jönne, ha valaki direkt visszajelzéseket adna, mérné a teljesítményt és rámutatna a hibákra.

Bár nagyon csábító a kötetlen munkaidő, sokak nem tudnak önállóan dolgozni, anélkül, hogy valaki ne ellenőrizné, ne irányítaná őket. Gyakran kérdezik tőlem, hogy hogy nem lógok egésznap Facebook-on, vagy nem állok neki filmezni, vagy olvasni. Elkalandozni nagyon könnyű és néha magam is elvándorlok 10-15 percre a net munka mentes bugyraiba, vagy kiugrok kávézni a barátaimmal, de meg kell tanulni elsősorban a munkára koncentrálni.

A szabadúszó élet elég hullámzó

Vannak stresszes időszakok, amikor éjjel-nappal dolgoznom kell, akár napi 16 órát is, hogy tartani tudjam az ütemtervet. Máskor egésznapra lemehetek a Balatonra és senki sem keres. A bevétel is ugyanilyen ingadozó lehet. Ennek a munkaformának egyik hátránya, hogy a megbízásos jellege miatt, nincs havi fix bér ( bár erről is meg lehet egyezni ). Pontosan annyit keresek, amennyit dolgozom, egy forinttal sem többet. Nincs cafeteria, fizetett szabadság, táppénz, karácsonyi bónusz, hűségpénz és hasonlók, viszont a bevételnek nincsen felső határa.

Ebben az életformában mindent magamnak kell menedzselni. A szolgáltatási területen túl a marketinget, a pénzügyeket, az ajánlatok írását, az ügyfelekkel való kapcsolattartást és a postázást is mind nekem kell intéznem. A nyugisabb időszakokra ( ünnepnapok, hétvége ) marad például a cikk írás, a közösségi csatornák kezelése, a portfólió frissítés, és a rövid távú célok meghatározása.

Mennyire jól fizető a szabadúszó munka?

Mikor a webdesigner pályát választottam, fogalmam sem volt, hogy ezért a munkáért mennyi fizetést lehet kapni, vajon a munkámnak mennyi a piaci értéke. Eleinte kevés pénzért dolgoztam, volt, hogy ingyen, szívességből, vagy segítség gyanánt, de nyugodt szívvel állíthatom, hogy aki tényleg jó abban, amit csinál, annak nem lesznek megélhetési gondjai. Mi több, annyi munkája lesz, hogy adhat belőle nyugodtan másoknak is. A cégalapítás innen már csak egy lépés.

Ebben a munkaformában nincsenek határok

Bárhova lehet dolgozni az “otthoni irodából”. Az én honlapterveim is eljutottak Kanadába, Írországba, Ausztriába, még Kínába is. Tudni kell, hogy mások a követelmények mint itt Magyarországon, eleve a piac is teljesen más, ahova a weboldalak készülnek, így csak annak érdemes belevágnia, aki tényleg biztos abban, hogy tudja teljesíteni az ottani elvárásokat. Nem árt tudni jól angolul ( szaknyelven is ).

“Egésznap csak otthon ülsz, mikor lesz végre rendes állásod?”

Sok nehézség van a szabadúszás körül, de az egyik legnehezebb talán az volt, hogy beadjam a családnak és a környezetemnek, hogy otthon dolgozom. Nálunk mindenki a kézzel fogható munka híve. Alapfelállás, hogy az ember ne szeresse, ne élvezze amit csinál, mert a munka nem szórakozás. A laptop előtt ücsörgés otthon, az egyenlő a semmittevéssel, hiszen semmiféle erőfeszítéssel nem jár. Idővel megértették, hogy a szellemi, alkotói munka ugyan úgy lefáraszt, mint egy egész napos aljzatbetonozás.

Szabadúszó életforma előnyei:

 • Nincs főnök – Én osztom be az időmet és a munkát.

 • Nincs fix bevétel – Annyit kereshet az ember, amennyit kér a munkájáért.

 • Nincs fix munkaidő – Normál munkaidő helyett a saját ritmusban lehet dolgozni.

 • Nincs helyhez kötés – Fizikailag bárhol lehetek, akár egy kávézóban is.

 • Folyamatos fejlődés – Minden új projekt új kihívást jelent.

 • Változatos munka – Az egyedi projekteknek hála, unalommal sosem találkozom.

Szabadúszó életforma hátrányai:

 • Nincs főnök – Nincs külső kontroll, így büntetlenül lehet a neten lógni, vagy lustálkodni.

 • Nincs fix bevétel – Nincs havi fix fizetés, annyit keresek amennyit dolgozom, nincs cafetéria, táppénz, fizetett szabadság.

 • Nincs fix munkaidő – Senki nem figyelmeztet, ha túlhajtom magam, hajnalig lehet megállás nélkül dolgozni.

 • Szerteágazó feladatkör – Árajánlatokat készíteni, a pénzügyeket kezelni, a megbízókkal foglalkozni is nekem kell.

 • Magány – Otthon könnyű elszigetelődni, ha nincs kivel dumálni, vagy ebédelni. Nincsenek kollégák, akikkel váltani lehetne pár szót.

Az előnyökkel tudni kell élni, a hátrányokat pedig tudatos és kitartó munkával kiküszöbölni.

Összegzés

Azt, hogy hogyan éljük az életünket semmilyen OKJ-s képzés, tanfolyam, vagy egyetem nem tanítja meg. Nagyon jó alapokra lehet szert tenni a közoktatásban, de az igazi teljesítményhez legfőképp belső motiváció, elhivatottság, önbizalom, önállóság és kitartás kell. Van, hogy le kell mondani az esti buliról a haverokkal, van, hogy éjszakába nyúlóan kell dolgozni, van hogy, forintra kivagyok számolva hó végére, de az, hogy a magam ura lehetek, senkitől sem függök, azt csinálhatom, amit szeretek megfizethetetlen ( minden másra pedig ott a MasterCard ).


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!