Jelenlegi fő foglalkozásom szabadúszó webdesigner. Mindennapjaimat főleg céges weboldalak fejlesztésével töltöm. Mellette grafikai tervezéssel, például webes felhasználói felületek, bannerek, logók, céges arculatok, névjegyek megtervezésével. De, hogy honnan jött mind ez? Elmesélem.

Webdesigner

1987. május 6-án születtem Nagyváradon, majd 90-ben Magyarországra költöztünk. Kreatív gyerek voltam, már az óvodában felfigyeltek rajztehetségemre. Gyerekkoromban rengeteget rajzoltam. A környezetem bátorított, hogy legyek grafikus, vagy festő.

Általános iskolás éveimet egy sporttagozatos iskolában töltöttem. Minden adottságom megvolt, hogy atléta, tornász, vagy táncos legyek, ám mégis a kézműves foglalkozások felé tekintgettem. Rengeteg hobbym volt: origami, agyagozás, varrás, gyöngyözés, hímzés, üvegfestés, hennázás és még rengeteg más.

Gimi alatt – amit ugyan informatika tagozaton végeztem – végig arra készültem, hogy művészeti pályára lépjek. Sok évet töltöttem rajzolással, festéssel, jártam szakkörökbe és olykor külön tanárhoz is. Indultam pályázatokon, voltak kiállításaim. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Így gimi után meg is próbálkoztam a felsőoktatásba bekerülni grafikus, festő szakon. Nem sikerült. Voltak nálam jobbak. A művészeti iskolából érkezett, felkészült, jól képzett rajzosokkal hamar beteltek a helyek.

Hamar túl tettem magam a dolgon, hiszen tudtam már akkor, hogy sok képességem maradna kihasználatlanul, ha a grafikánál megállnék. Jelentkeztem hát mérnök informatikusnak a Pannon Egyetemre és szoktattam magam a logikus gondolkodáshoz, az algoritmusokhoz és a programozáshoz.

Első weboldalamat még gimi alatt készítettem (16-17 évesen) a gportal.hu ingyenes tárhelyén. Modulokból összekattintgatható felület volt, flash menüvel, zenével, glitteres gif háttérképpel, meg egérkövetővel. Csupa nélkülözhetetlen dolog LOL. Innen aztán tovább költöztem a szintén ingyenes extra.hu-ra és készítettem egy valódi weboldalt HTML-ben. Leginkább festmények és grafikák voltak, rajta, valamit egy rövid bemutatkozás és motiváció. Volt még vendégkönyv is, amiben – hihetetlen, de – voltak vélemények.

Aztán 2007-ben meg vettem ezt a domaint, azzal a szándékkal, hogy portfólió oldalként funkcionáljon, mert addigra már volt 6-7 referenciám. Számát sem tudom mennyi designja volt. Volt tiszta flash, web 2.0 és grunge effect is.

Nem jártam soha tanfolyamra, nem is nagyon volt még akkoriban sem tanfolyam, sem semmilyen ilyen irányú minőségi képzés. Így hát napi szinten foglalkoztam azzal, hogy képezzem magam a google-ről autodidakta módon. Sok-sok oldalnak végig bújtam a forráskódját, így tanultam meg mindent. Ma bármit megtanulhat az ember a netről, táncolni, főzni, programozni. ( Azért műteni ne youtube-ról tanuljunk, de ) a lehetőségek száma végtelen.

Az egyetemen hamar híre ment, hogy honlapok tervezésével kezdtem foglalkozni és meg is bíztak, egyetemi klubbok, öntevékeny csoportok weboldalának megtervezésével. Innen aztán beindult a pályám. Főleg ajánlások révén jutottam munkához, valamint pályáztam és jelentkeztem hirdetésekre.

“Valami „web designer” munka”

2008-ban adtam egy interjút az Index Veszprémnek az egyetemi kiállításomon.

Index: – Sok mindent csinálsz – tánc, egyetem, művészet. Mi a legfontosabb, hol helyezkednél el szívesen? Színpad, vagy hónapról-hónapra kiállítás, vagy valami informatikus? Esetleg számítógépes grafika?

Emese: – Igen, ez az utolsó lenne talán a legjobb, valami „web designer” munka, mert abban kiélhetem a kreativitásom, de az informatikával is tovább foglalkozhatok.

Hát ez így is történt, el indult a szakmai pályafutásom.
Webdesigner

6 éve kezdtem dolgozni a kanadai székhelyű Exquison marketingnél. Az álláshirdetésükre tejesen véletlenül akadtam rá a neten és gondoltam elküldöm a portfóliómat. Nem sokkal később már munkába is álltam. Együttműködésünk még ma is tart, napi rendszerességgel fejlesztünk siteokat a kanadai, észak-amerikai piacra.

Az utóbbi években sok más hazai és külföldi ügynökségnek is dolgoztam megbízásos jelleggel. A kedvenceim: Grantis, Vanguard Media Online, EZIT, Unique Communications, Cloud Web Studio.

Bár rendszeresen keresnek meg ügynökségek állásajánlattal, én mégis ragaszkodom a szabadúszáshoz, jelenleg is itthonról gyűröm a munkával teli napokat.

Terveim a jövőre nézve

Folytatom azt, ami működik, hanyagolom azt, ami nem működik. Továbbra is segítem azokat, akik használható weboldalt szeretnének és azokat is, akik csak tanácsért fordulnak hozzám.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!