A Flat egy feltörekvő design trend, amit főleg sima, letisztult formák, tömör színek és ikonok jellemeznek. Búcsút veszünk a bonyolult mintáktól, színátmenetektől, árnyékoktól, lekerekítésektől és minden ilyesmitől. Mi van helyette? Alapvető geometriai formákat használ, mint négyszögek, körök, háromszögek, téglalapok. Mellőzi az olyan térhatást kölcsönző design elemeket, mint az vetített árnyék, szegélyek vagy színátmenetek.

Ezt a trendet a Windows 8 operációs rendszer tette igazán népszerűvé, letisztult ikonjavial, modern, egyszerű formáival. Alapvetően két szempontot követ, az egyszerűséget és az olvashatóságot.

win 8

Flat kialakítás egyszerűsége

Korábban mindenhol azt láttuk, hogy a weboldalak grafikái főként a valós világot próbálták leképezni. Akkor volt valami igazány megnyerő, ha az szinte kimászott a monitorból. A flat design szakít ezzel a látásmóddal és mindent a végletekig leegyszerűsít. Tartózkodik a bonyolult formaelemek használatától, mellőzi a vetített árnyékot, szegélyeket, 3d-s elemeket. Ennek oka, hogy az emberek egyre inkább értékelik az egyszerű és könnyen felismerhető stílust.

Továbbá, a mobil böngészés egyre népszerűbb, ahol a felbontás korlátozott, így maximálisan ki kell használni a rendelkezésre álló helyet. Elsősorban nagyobb a távolság az ikonok között, nagyobbak a margók, szellősebb a kialakítás. Technikai szempontból főleg a fejlesztőknek kedvez a trend, hiszen a weboldal tervezésnek egy olyan szintjére jutottunk, ahol a honlapok kódolásához már alig használunk képelemeket. Ezáltal sokkal gyorsabb betöltési időt el lehet érni.

Térhatás nélkül

Ellentétben a korábbi design trendekkel, ahol elképzelhetetlen volt élni 3D hatások és színátmenetek nélkül, a Flat design inkább egy egyszerű két dimenziós tervre hasonlít. Mivel a kialakítás alapvető geometriai formák használ, így egy egyszerű és könnyen használható grafikus felhasználói felületet kapunk. Nincs több betű cifrázás, dekoratív, túldíszített fontok. Éles és tiszta betűket használ, így maximálisan olvasó-barát. A Flat elv szerint, célszerű cukorka színeket használni, amelyek kissé telítetlenek, fakóbbak, így kímélik az olvasó szemét.

weboldal

A “cukorka színek” jobban vonzzák a szemet, mert barátságos, és könnyen kiegészíthető. Kerülendők a vakító, neonos árnyalatok főleg a neon sárga, zöld, és élénk piros. Sajnos mint mindennek, ennek is van hátulütője, mivel főleg a 3d-s elemek kerültek ki, így elég hamar használhatósági problémákba ütközünk. Nehéz eldönteni a felületekről, hogy az egy gomb, egy banner, vagy csak egy kiemelt szövegrész. Nehéz eldönteni mire lehet kattintani. Ezeket leszámítva, egy nagyon jó irányzat arra a célra, hogy lényegretörő, információ központú weboldalak, alkalmazások szülessenek.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!