Mielőtt belevetnénk magunkat a WordPress és a Joomla a világába fontos tisztázni mi az a CMS és mire való. Általánosságban elmondható, hogy a tartalomkezelő rendszer egy szoftver, amely kezeli a weboldal tartalmát. Célja, hogy a tartalmak dinamikusan frissíthetők legyenek, illetve a tartalmi egységeket adminisztrációs felületen keresztül módosítani, ütemezni lehessen.

Ma már nagy számú Content Management Systems (CMS) közül lehet választani, és egyre több fejlszető kap kedvet, hogy saját rendszert írjon. Néhány CMS mégis egyre népszerűbb és szélesebb körben használják, ilyenek a WordPress és a Joomla is. Azért ezeket említem, mert legtöbb tapasztalatot CMS téren én is ezekből szereztem. Ezek a nyílt forráskódú rendszerek több millió felhasználó kezébe adnak hatalmat, hogy saját maguk összerakhassák weboldalukat.

A nyílt forráskódú gyakorlatilag azt jelenti, hogy szabadon le lehet tölteni a forráskódot és módosítani tetszés szerint, hogy megfeleljen a speciális igények kielégítésére. Magyarul maga a szoftver nem kerül egy fillérbe sem, az alaprendszer letöltése ingyenes.
Jogos a kérdés, hogyha ez már mind készen van, akkor a fejlesztők miért kérnek annyi pénzt egy CMS motorral működő weboldal létrehozásáért.

Ahogy bármit a világon, ezt is lehet csinálni jól és rosszul. Bár rengeteg segítséget lehet a világhálón találni, és maguk a rendszerek is felhasználóbarátnak vannak szánva, még is inkább óva intenék mindenkit, hogy saját maga álljon neki, otthon templatet barkácsolni. Egy nem megfelelően felépített, összekattintgatott honlapért a tudtunkon kívül is Google büntetéseket lehet kapni. Ha van 10 raklap téglád ingyen, akkor se állj neki saját magad egyedül házat építeni, mert lehet, hogy rád omlik. Ha egy jól működő weboldalt akarsz, mindenképp bízd szakemberre.

WordPress

A WordPress 2003-ban indult. Az elején csak egy blog motornak készült, majd a későbbiekben nőtte ki magát CMS-é. Ma már a CMS-t használó oldalak közül 54,7% erre épül. A WP leginkább azoknak jó akik átlagfelhasználók. Kevésbé jártasak programozás területén és a klikkelős módszereket hamarabb megtudják jegyezni. A tartalmi-, szöveg módosításokat és egyebeket könnyen el lehet rajta végezni és szinte mindenre létezik már kész bővítmény.

Legfőbb Előnyök

 • Egyszerű telepítés – WordPresst feltelepíteni egy tárhelyre mindössze 5 perc.
 • Ingyenes témák – Létezik rengeteg ingyenes, testreszabható téma, ami lehetővé teszi, még a tapasztalatlan felhasználók számára is, hogy perceken belül publikáljanak.
 • Hatalmas bővítménytár – Szinte nem létezik olyan probléma, amire ne lenne már készen plugin. Természetesen a legjobbakért itt is fizetni kell, de áruk megfizethető.
 • Egyszerű admin felület – A WP adminisztrációs felülete nagyon könnyen kezelhető.
 • Erős SEO – Mivel eleve blog motornak készült, így a kialakítása abszolút keresőbarát, e mellett létezik pár nagyon jó SEO bővítmény is.

Hátrányok

 • Biztonság – A CMS-ek közül ez a legsebezhetőbb, amit részben megmagyaráz a felhasználók nagy száma. Fontos, hogy mindig frissítsünk a legfrissebb verzióra.
 • Testreszabás – Annak ellenére, hogy WordPress végtelenül felhasználóbarát ( -nak van szánva ), ha egyedi sablont szeretnél, vagy csak hozzányúlni egy már meglévőhöz, ahhoz webes fejlesztői tapasztalat kell.

Felhasználási javaslat

CMS szemontból közel sem olyan erős mint mondjuk a Joomla, de használata egyszerűen elsajátítható minden laikus felhasználó számára. Válaszd ezt, ha egy egyszerű, könnyen használható blog megoldás szeretnél. Kisebb céges oldalakhoz, személyes portfóliókhoz a legalkalmasabb.

Joomla

A Joomla trendje 2009 ben volt a csúcson. Üzleti portálok fejlesztésére sokkal alkalmasabb, ahol sok a tartalom, több kategória van, esetleg több tartalomtípus. Ennek a használata inkább a fejlesztőknek kedvez, mert a nyelvezete sokkal programozó-barátabb, és millióféleképpen testreszabható. Sokan túlbonyolítottnak vélik, bele kell jönni a használatába, illetve alapszintű HTML ismeret erősen ajánlott.

Legfőbb Előnyök

 • Egyszerű telepítés – Hasonlóan WordPresshez itt is percek alatt lehet végezni az alaprendszer telepítésével.
 • Felhasználóbarát – Igaz nem annyira mint a WordPress, de még mindig viszonylag könnyen használható.
 • Egyszerűbb sablonkezelés – A sablon logikusan fel van építve, kijelölhetünk számunkra tetszőleges modul pozíciókat, ahova szabadon tehetünk modulokat.
 • Erős bővítmény támogatás – Joomlának hatalmas fejlesztői közössége van. Csomó szabadon használható, nyílt forráskódú bővítmény létezik hozzá.
 • Hatékony tartalom kezés – ellentétben a WordPress-el, a Joomlát eredetileg vállalati szintű CMS-nek tervezték, így az alap rendszer jól felszerelt, sokkal inkább alkalmas nagy mennyiségű, bonyolultabb struktúrájú tartalmak közlésére.
 • Kiterjedt felhasználói jogosultságok – Joomla lehetővé teszi, hogy akár kilenc különböző felhasználói jogosultságot kezelj.

Hátrányok

 • Felkészültség szükséges – Nem ajánlott egyből bele ugrani a Joomlába, ha nem ismered a szoftvert. Használatának elsajátítása nem bonyolult, de elég összetett ahhoz, hogy megfélemlítsék a hétköznapi felhasználókat.
 • Kevésbé SEO-barát – Nem azt jelenti, hogy a Joomla nem SEO barát, de optimalizálása több körültekintést igényel.

Felhasználási javaslat

Joomla egy jó lehetőség a közepes szintű weboldalakhoz, webáruházakhoz vagy erősebb vállalati környezetben való felhasználásra szánt honlapokhoz.

Összegzés

100 meg 100 Joomla és WordPress alapú honlap létezik, mégis az igazán sikeres weboldalak kulcsa nem maga a CMS, hanem az, hogy annak előnyeit maximálisan kihasználva, hátrányait kiküszöbölve valósítsunk meg tartalmilag hasznos honlapokat. Senki ne képzelje azt, hogy egy két óra alatt össze klikkelt WordPress honlap például másnap a Google találati listájának az élén lesz.

Jó tanácsom tehát az, hogy igyekezz felmérni, hogy az aktuális feladathoz épp melyik rendszer nyújtja a legtöbbet. Ne divatok, vagy a programozó kénye kedve legyen a mérvadó.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!