Ma az internet tele van jobbnál jobb fizetős és ingyenes weboldal sablonokkal egyaránt. Egy mai elvárásoknak megfelelő, ízléses grafikával ellátott templatet már 10-15 dollárért bárki beszerezhet. Sok kisvállalkozás dönt úgy, hogy inkább vásárol sablont, mint alkalmaz webdesignert. Bár egy nagyon kézenfekvő és rendkívül gyors megoldás, mégsem ajánlott mindenkinek.

Mi az a websablon?

Gyakorlatilag egy kész demo weboldal, kész designal, navigációval, minta oldalakkal, sliderekkel együtt. Profi designerek által tervezett, szabványoknak megfelelő, hibamentes weboldal, ami csak arra vár, hogy megtöltsék tartalommal.

Weboldal sablon

Miért jó a kész sablon?

 • Mert egy költséghatékony módja annak, hogy egy vonzó, professzionális(nak tűnő) cég legyél az interneten.
 • Időt és pénzt takaríthatsz meg. Egy designer által megtervezett minőségi weboldal nem olcsó. Ugyan ilyen minőséget kaphatsz 10ed áron, ha kész sablont veszel.
 • Szabványoknak megfelelő, hibamentes weboldalt kapsz. Ahhoz, hogy valaki sablonokat árusítson a szabványoknak, formai követelménynek meg kell felelni.
 • Azonnal elkezdheted a publikálást.
 • +1 Igazság szerint legeslegjobban a designerek, sitebuilderek járnak, mert minden sablon eladás után ketyeg a dollár, így remek passzív jövedelem forrásra lehet szert tenni.

Kiknek ajánlott

Leginkább olyan kis cégeknek hasznos, akiknek a profilja 90%-ban ráillik a sablon profiljára. Megtudják tölteni tartalommal az előre megírt szekciókat, minimális változtatással is jól be tudják mutatni, a céget. Hatékonyan ki tudják használni ez előre megírt dolgokat. Azoknak éri meg ezt választani, akiknek nem fér bele a költségvetésükbe egyedi honlapot terveztetni, vagy az oldalra napokon belül szükség van, nem tudnak vele várni hónapokat.

Miért nem jó a kész sablon?

 • Egy sablont meg lehet venni többször is, így lesznek olyan weboldalak, amik ugyanúgy néznek ki, mint a tiéd. Lehet, hogy tíz, vagy akár száz honlap lesz, ami pont úgy fog kinézni, mint a tiéd. ( Lehet kérni a tervezőt a sablon kizárólagos használatra, természetesen sokszoros áron. )
 • Kitűnni a tömegből már régóta alapvető cél minden vállalkozás számára. Sablonvásárlással csak távolabb kerülsz ettől a céltól.
 • A sablonok testreszabási lehetőségei – bár igyekeznek felhasználóbaráttá tenni – rendkívül korlátozottak. Némelyikben a szövegeken és a képeken kívül mást nem tudunk módosítani html ismeretek nélkül.
 • A vásárolt sablonok elrendezése, struktúrája nagyon hasonló. Ezek a sablonok általános cég profilokra készülnek. Mindegyikben van Fejléc, Slideshow, FAQ, Testimonial, About us, 3 vagy 4 oszlopos Lábléc. Ha csak nem akarsz egy lenni a millióból, ez nem a te utad.
 • Egy sablon megvásárlása egy lusta lépés, és nem valószínű, hogy pozitív választ vált ki a felhasználókból. Lustaságot, a kreativitás és ambíció hiányát sugallják.
 • Nehezen bővíthető, módosítható. Néha egy design elem, szövegrész, vagy slider szerves része a sablonnak, műszaki ismeretek nélkül nem lehet kicserélni vagy módosítani. Nem ússzuk meg, hogy szakemberhez forduljunk.
 • Sokan azt hiszik a látogatók nem tudják, hogy az adott weboldal, amit néznek vásárolt sablon. De a potenciális ügyfelek egyre inkább tudatában vannak, ha egy weboldal sablont használ, és ez valószínűleg csak eltaszítja őket a vásárlástól. Legnagyobb árulkodó jel, hogy a cég szolgáltatásai és referenciái gyengébb minőségűek, de még is csilli-villi, vérprofi a honlap.

  Kiknek nem ajánlott

  Ha márkádhoz illő egyedi arculatot és kialakítást szeretnél és hosszútávon gondolkozol, ezt hagyd. Szolgáltatásaid felépítése, tartalom típusaid egyediek, alkalmazások, kalkulátorok futnak az oldaladon, melyeket körülményes testreszabni. Nagyobb cégeknek semmiképp sem ajánlott. Hogy lehetne egy szolgáltatás valóba egyedi és konkurensei között kiemelkedő, ha annak weboldala kész elemekből épült fel?

  Mindenki döntse el maga, hogy választja-e a megvásárolható sablonokat vagy sem, mindenesetre csak is rövidtávú megoldásként ajánlom, főleg azoknak, akiknek a büdzséjébe még nagyon nem fér bele az egyedi tervezés, vagy idő szűkében vannak.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!