Szereted a szép honlapokat? Érdekel a weboldal készítés? Akkor ez a cikk neked szól!

“Én is szeretnék webdesigner lenni, hogyan kell elkezdeni?” A legkevésbé gondoltam, hogy valaha bárki a tanácsomat fogja kérni abban, hogyan induljon el egy pályán. Mégis ez történt. Sokan követtek Facebookon, aki webdesignerek szeretnétek lenni, vagy már el is végeztek egy tanfolyamot és belevágnátok a munkába. Kérdéseket is gyakran kapok, így arra jutottam, hogy ebben a bejegyzésben foglalom össze nektek legjobb tanácsaimat.

A webdesignhoz mindenki ért

Egy honlapot megtervezni baromi egyszerű, van egy logo, menü, meg 3 doboz és készen is van. – Mondják azok, akik nincsenek tisztában a webdesign valódi jelentőségével. – Amellett, hogy funkcionálissá teszi az oldalt, tudatosan vezeti a látogatókat a kiemelten fontos dolgok (pl eladás, megrendelés) felé, és ami még fontosabb, pozitív érzelmi reakciókat vált ki az oldal látogatóiból.

A webdesigner dolga elsősorban olyan honlapterveket készíteni, amelyek támogatják a weblap kitűzött célját. Mindezt esztétikusan, programozhatóan, marketinget, keresőoptimalizálást, reszponzívitást szem előtt tartva, ügyelve arra, hogy a grafika ne menjen a használhatóság rovására. Tényleg gyerekjáték.

Igazán jó designerből kevés van, nem egyszerű a fentieket mind szem előtt tartani. Az, hogy mennyire lesz valaki jó szakember, sokkal inkább múlik egyéb kompetenciákon, mint a HTML5 kifogástalan ismeretén. Nézzük mik ezek.

Webdesign

Tanácsok neked

Ha főállású webdesigner akarsz lenni, érdemes beiratkoznod egy jó tanfolyamra, ahol megalapozhatod a tudásod. De tudd, hogy valóban profi akkor leszel, ha önállóan is képes vagy fejlődni és aktualizálni a tudásodat, akár alkalmazott leszel egy ügynökségnél, akár szabadúszó.

Lesz munkád

Kezdi felismerni minden magára valamit is adó cég, hogy internetes jelenlét nélkül sajnos nem tud a mai piacon labdába rúgni. Ezáltal rengeteg munkalehetőség kínálkozik. Csak végig kell nézned a fórumokat, hirdetéseket, témával foglalkozó Facebook oldalakat, szakmai csoportokat. Heti rendszerességgel kerül ki pályázat, vagy álláshirdetés.

Határozd el magad

A haveroknak mindig van sokkal jobb pénzcsináló ötlete. És különben is ez egy hülyeség és nem is lehet belőle megélni, inkább adj el mosógépet az Euronicsban, vagy esetleg legyél parfümmel házaló ügynök. Jó szakember csak komoly elhatározással, elhivatottsággal és türelemmel lehetsz. Ennek a szakmának is vannak nehézségei, amikkel meg kell küzdeni. Ha fél év múlva meggondold magad inkább ne fecséreld erre az idődet.

Legyél szakmailag felkészült

Komolyabb megbízásokat tapasztalat és jó referenciák nélkül kevés eséllyel kapsz meg. Így igyekezz széles körben toppon lenni. Az alábbiakban mindenképpen ajánlott otthonosan mozogni.

Webdesign, Logó és arculat tervezés, Átfogó photoshop ismeret, Keresőoptimalizálás, Webergonómia, Tipográfia, HTML / CSS leírónyelv, Responsive szemlélet, Online Marketing, Felhasználó viselkedések ismerete, CMS rendszerek,

Tudatos építkezés

Egyik hónapról ( sőt évről sem ) a másikra nem lesz az ember profi (nem csak ebben másban sem). Lépésről lépésre haladj. Senki nem lesz pikk pakk webdesigner. Több éves intenzív weboldalkészítésben szerzett tapasztalat kell ahhoz, hogy kijelenthesd, te főállású webdesigner vagy. Mindig legyen rövidtávú célkitűzésed arra, hogy miben fogod elmélyíteni a tudásodat.

Eszközök

Egy jó honlapot összerakni nem kell a legújabb Mac Book Pro. Az első honlapterveket, egy CRT monitoron készítettem, egy asztaligépről. Pályakezdőként nem sok esély van rá, hogy megtudod fizetni a méregdrága cuccokat, így az a számítógép is jó lesz, ami előtt most ülsz.

Tedd félre az önmegvalósítási vágyadat

Bár ez a munka egyben hobby is, ne felejtsd el, hogy a munkád elsősorban egy szolgáltatás, ami azért van, hogy az ügyfeleknek jobban menjen az üzlet. Mások cége és pénze, nem lehet a te művészi hajlamaid kiélésének eszköze.

Légy nagyon rugalmas és türelmes

Ebben a szakmában a követelmények, a trendek, nagyon gyorsan változnak, amihez alkalmazkodni kell. Nekünk magunknak is responsivenak kell lenni, alkalmazkodni az ügyfelek változó igényeihez, természetéhez, büdzséjéhez. Van, hogy valamit ki kell javítani, vagy újrakell tervezni még a tervek elfogadása után is, sőt az is előfordulhat, hogy az egésznapi melód megy a kukába és újat kell készítened.

Időmenedzsment

Nagyon fontos dolog főleg akkor, ha szabadúszó vagy. Tanuld meg beosztani az idődet. Nem arra lettünk kitalálva hogy napi 16 órán keresztül folyamatosan alkotó munkát végezzünk, így törekedj arra, hogy a munka ne torlódjon, mert a bamba monitor bámuláson kívül egyébre nem leszel képes.

Pénz

Sokan kételkednek abban, hogy ebből a szakmából meg lehet élni. Jelzem meglehet. Sőt versenyképes fizetésre lehet szert tenni. Jól megtervezni és kivitelezni egy használható honlapot kevesen tudnak. Így csak rajtad múlik mennyit keresel. Annyi pénzt kérhetsz a munkádért, amennyit nem szégyellsz (azért maradjunk a realitás talaján)

Pályázz és versenyezz

Nincs jobb motiváló erő annál, minthogy versenytársak közül te kerülj ki győztesen. Ez fog ösztönözni arra, hogy mindennap jobb legyél.

Portfólió, referencia munkák

Ügyelj arra, hogy a portfóliód ne legyen személytelen. Legyen arcod. Nem kell machonak, se topmodellnek lenni, de jó, ha tudják az emberek kinek írják a levelet. Törekedj egy letisztult, igényes referencia oldal létrehozására. Csak a legjobb munkáidat érdemes kitenni, nem a mennyiség, inkább a minőség a fontos.

Barátkozz, ne háborúzz

Ápolj jó kapcsolatot a kollégákkal, pályatársakkal, csatlakozz csoportokhoz. Könnyen lehet, hogy mások által juthatsz munkahelyhez, vagy együtt fogtok kitalálni valami forradalmian újat.

Alázat

Fontos, hogy szeresd, amit csinálsz, és ne elsősorban pénzért válaszd ezt az utat, hanem mert nap mint nap értéket teremtesz. És ne felejtsd el, hogy attól még, hogy menő ügynökségeknél dolgozol, vagy jobban keresel mint a sarki újságos, még illik megismerni a Marika nénit a kisboltban.

Nos ezek voltak az én tanácsaim nektek. Remélem hasznos volt. Ti belevágtok? Várom a kommenteket, kérdéseket Facebookon.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!