Eddig pályafutásom alatt jó pár weboldal fejlesztésében vettem már részt. Leginkább CMS projektekben, de 5-6 alkalommal terveztem egyedi rendszerekhez is webdesignt, írtam sitebuildet.

Amikor azt kérdezik tőlem, hogy melyik a jobb, a CMS, vagy az egyedi fejlesztés, mindig azt válaszolom, hogy attól függ mire akarod használni, mi a célod, kik a célcsoportod.

Mielőtt döntenél érdemes kicsit átgondolni, milyen funkciókra van szükséged ahhoz, hogy a felhasználóidat, a legjobban ki tudd szolgálni.

Nem biztos, hogy ki kell fizetned milliós tételeket, egy alap funkciókkal rendelkező egyedi blogmotorért, amikor azt bármelyik népszerűbb CMS-el ki lehet váltani. A spanyolviasz már kivan találva ;)

Mikor válassz CMS-t?

A CMS rendszerek nagyjából a KKV-k igényeinek 90%-át lefedik, mert a vállalkozások jelentős része nagyon hasonló funkcionalitást vár el a készülendő honlaptól. Szolgáltatások bemutatása, ajánlatkérő, referenciák, galéria, regisztráció, blog, hírlevél, ilyesmik. Viszonylag kevés a speciális igény, de a honlap gyorsan kell és lehetőleg jó áron.

Mikor válassz CMS-t

A webfejlesztők azért dolgoznak sok esetben CMS-el, mert az adott projekt elvárásai, valamint idő és büdzsé kerete között a legkézenfekvőbb megoldás. Ha a honlap elavul, átszabják, lecserélik (akár néhány évente). Ezért gyorsan üzembe helyezhető, könnyen kezelhető, és költséghatékony megoldásra van szükség.

A CMS jó, mert:

  • Készen van, ingyen le lehet tölteni, szabadon módosítható.
  • Jól bejáratott és folyamatosan tesztelt rendszer.
  • A felhasználók (és nem a fejlesztők) igényeihez van igazítva.
  • Egyre növekvő közösség fejleszti folyamatosan, a felmerülő igények figyelembevételével.
  • Több ezer kiegészítő megoldás létezik, bővítmények formájában.
  • A webáruház sem akadály.
  • A felhasználók ismerik, elboldogulnak. Adminisztrálni könnyű, ezen kívül rengeteg segédlet létezik a neten.
  • Költséghatékony

Persze nem akarom eltusolni a gyengeségeket, mert annak ellenére, hogy több millió felhasználó és több éves fejlesztés van mögötte, még mindig találnak hibákat.

Visszatérő ellenérv a sebezhetőség, melynek kiküszöbölése érdekében folyamatosan frissíteni kell a legújabb verzióra, illetve biztonsági bővítményeket sem árt használni.

A másik gyakran hangoztatott hiányosság, hogy CMS esetén, kompromisszumot kell kötni, mert előfordulhat, hogy a rendszer nem fedi le 100%-ig a megrendelő igényeit.

Mikor válassz egyedi fejlesztést?

Egyedi kódot egyedi igényekhez érdemes írni.
Ha a Te céged szolgáltatása teljesen egyedi, vagy egyedülállóan új dolog a piacon, esetleg nagy tartalom mennyiséggel, vagy sok felhasználóval dolgozol, nem érdemes CMS-el kínlódni, egyedi fejlesztéssel jobban jársz. Van az a helyzet, amikor nem ajánlott tutajjal kimenni a nyílt óceánra, oda óceánjáró kell.

Mikor válassz egyedi fejlesztést

Az egyéni igényekhez fejlesztet rendszer megfelelő sebességet és biztonságot jelenthet akár több ezer látogató, vagy termék esetén is.
Legnagyobb előnye, hogy meg lehet írni úgy, hogy maximálisan illeszkedjen az üzleti igényekhez. Használhatod egy komplett stratégiai eszközként, nincs kompromisszum, olyan lesz, amilyet akarsz.

Ehhez viszont elég mélyen a zsebbe kell nyúlni, mert az egyedi fejlesztés rengeteg munkaóra és hónapokkal meghosszabbíthatja egy weboldal elkészítésének idejét.

Egyedi rendszerrel egy szűk skálát fedhetünk le, és ha időközben bővíteni szeretnénk, vagy új szolgáltatási terület jön be, akkor sok-sok hét mire lefejlesztjük az új szekciókat. Abszolút nem rugalmas, és amilyen tempóban megy a fejlődés, nagyon nehéz magunkat utolérni.

A felhasználókat nem érdekli a weboldal forráskódja!

Aki egy szolgáltatást keres, azt nem érdekli, hogy az adott honlap milyen motorral lett megvalósítva, csak az, hogy elérje a keresett szolgáltatást, terméket.

A CMS és az egyedi fejlesztési is csak egy eljárás, mindkettővel lehet hatékony és célnak megfelelő oldalt csinálni, de lehet olyat is, ami a világon semmire sem jó.

A felhasználók funkcionális, igényes honlapokat akarnak, amik gyorsan töltődnek be és egyáltalán nem érdekli őket, hogy a háttérben mi történik.

Szumma szummárum

A CMS-ek létjogosultságáról teljesen felesleges vitázni, ugyanis 10 honlapból 8 CMS-el készül. Akinek ez szúrja a szemét, próbálja meg elfogadni, hogy a honlap elsősorban marketing eszköz, és a célcsoportnak kell megfelelnie.

Ugyanakkor egy jól megírt saját rendszerrel óriási stratégiai előnyre lehet szert tenni, ám a bele fektetett idő és energia nem biztos, hogy megtérül.

Mindkét esetben van pro és kontra, a célod határozza meg, melyik lesz számodra a megfelelő.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!