Ezzel kérdéssel találkoztam egy fórumon. Jogos kérdés ugyanis, hogy mit is csinálunk mi nap mint nap. Nos először próbáljuk meg magát a fogalmat körül írni. Amit ma látunk szerte a világban, újságok címlapjain, plakátokon, weboldalon, autókon, hirdetésekben, cégek vizuális arculatában, azt összefoglaló nevén úgy nevezzük, hogy alkalmazott grafika.

Mi is ez?

Az alkalmazott grafika gyűjtőnév alatt azon alkotásokat értjük, amelyek művészi igények kielégítésén túl konkrét gyakorlati funkcióval is rendelkeznek. Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy ezeket a grafikákat valamivel elő kell állítani. Így aztán a Photoshop és egyéb Adobe termékek magas szintű ismeretét is jelenti.

Miért kell ez?

Nézzünk rögtön egy gyakorlati példát:

weboldal

Ti melyik plakátra néztek szívesebben? Melyik generál majd több vevőt?

Tartsuk szem előtt, hogy elsősorban itt is a célcsoportunk kiszolgálására kell törekedni. Jelen példában cipőket akarunk eladni hölgyek számára. Ahhoz, hogy hatékony grafikai anyagokat tudjunk készíteni, elengedhetetlen némi marketing ismeret. Azt, hogy mit hova, milyen méretben, milyen színnel helyezünk el, mind pszichológiai hatással van a nézőközönségre.

Fontos tudni, hogy nem konkrétan cipőket adunk el, hanem a vonzó megjelenést, ami a cipő kölcsönöz a hölgyek számára. Tehát azt, amit a termék csinál a vásárlóval. Éppen ezért a plakáton érdemes megjeleníteni azt, ami valójában a végeredmény, jelen esetben, hogy hétköznapi hölgyeknek örömet okoz a cipő vásárlás.

Amit a vászonra rakunk fontos, hogy funkciója legyen. Senki ne gondolja, hogy képzőművészeti hajlamainkat éljük ki egy-egy projecten, és kedvünkre művészkedhetünk. Vannak bizonyos formai és tartalmi követelmények minden egyes projectnél, amiket be kell tartani.

A digitális grafikus dolga tehát, hogy egy bizonyos célt grafikai és marketing eszközökkel minél megnyerőbben és minél kreatívabban megtámogasson.


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!