Sok levél jön érdeklődőktől, hogy tetszene a webdesign szakma, hol is lehetne megtanulni a webdesignt, milyen képzést válasszanak, egyetem, tanfolyam, OKJ, vagy a szomszéd a Józsi. Összefoglaltam nektek, milyen irányok is léteznek, merre tudtok elindulni ezen a pályán a tanulásban.

Első és egyben legfontosabb kérdés, hogy mi akarsz lenni?

Nem mindegy, hogy a weboldal készítés mely része érdekel jobban, és az sem mindegy, hogy alkalmazottként gondolsz magadra egy ügynökségnél, vagy vállalkozóként a saját magad ura szeretnél lenni. Ezen ponton tisztában kell lenned azzal  is, hogy ezek a szakmák nagyjából mivel foglalkoznak: – grafikus, webdesigner, sitebuilder, front-end fejlesztő, back-end fejlesztő – és  mik azok a feladatok, amiket el kell látniuk.

Manapság rengeteg fiatal akar programozó lenni, mert ez az egyik legjobban fizetett szakma Magyarországon, jól lehet vele keresni, csak egy baj van, hogy olyanok is dédelgetik ezt az álmot, akiknek nincs meg a kellő kompetenciájuk. Persze kívülről nem látszik, hogy a fejlesztői feladtok milyen nehezek, de annyit elárulok, összetett és sokrétű, nem a katt-ide, katt-oda szintű feladatokért fizetnek a cégek több százezer forintot havonta.

El kell dönteni tehát, hogy mi szeretnél lenni és ennek mentén megválasztani a képzési formát.

Térj vissza a földre

A legtöbb pályaválasztó hatalmas elánnal, motivációval, szenvedéllyel, hévvel akar belevágni a tanulásba, ami tök jó és nélkülözhetetlen. A hiba ott kerül az elképzelésbe, hogy sokan bedőlnek a marketing csaliknak és elhiszik, hogy pár hónap, esetleg fél év alatt fekete-öves kóder, designer, Steve Jobs 2 lesz belőlük, hovatovább megcsinálják a facebook 2-őt és havi 1 milliót keresnek, öröm-boldogság.

A realitás sajnos az, hogy sokat kell tanulni ahhoz, hogy ebben a szakmában jó legyél, némi lemondással, stresszel, álmatlan éjszakával is jár. Szóval sokszor elfárad, megkopik a kezdeti lendület, mert közben jössz rá, hogy ez mekkora és milyen minőségű munkát kíván meg a tanulásod során. Vannak akik fel is adják, ők nem erre gondoltak, azt hitték, hogy, katt és Enter, kész is a honlap és mindezt 3 hónap alatt meg lehet tanulni.

Autodidakta módon már nem fog menni

Ez csak félig igaz, természetesen sokat kell tanulnod autodidakta módon is, de a nulláról elkezdeni webdesignt, weboldal készítést tanulni 2018-ban, az eléggé öngól. Miért? 10-15 éve – mikor elkezdtem ezzel foglalkozni – még viszonylag könnyű volt guglizással autodidakta módon tanulni. Abból állt a webdesign, hogy tegyél be két táblázatot, egy fejléc képet és színezd ki. Ma ennél sokkal komolyabb, összetettebb feladat, nagyon sok a mérés, nagyon sok a marketing, maga a weboldal készítés is több külön álló területre szakadt: design, grafika, front-end, back-end, SEO, UX és az online marketing, amit szintén szét lehet bontani még legalább 5 részre.

Ezekből egy-egy területet is nagyon nehéz lesz megtanulnod egyedül, kihámozni a lényeget az  információrengetegből. Mellette semmiféle visszajelzésed nincs, hogy amit olvasol, gyakorolsz az vajon jó-e. Ha hatékonyan, célorientáltan akarsz tanulni, szükséged van egy naprakész tematikára, hogy egyáltalán tudd, hogy mit kell megtanulnod, mely területekre kell fókuszálnod a mai piaci elvárások szerint.

Menjek-e egyetemre?

Én mérnök-infóra jártam a Pannon Egyetemre  nem egészen 3 évig, másfél évig nappalin, a maradékot meg levelezőn, aztán egyik nap nem mentem be és igazából soha többet nem mentem be. A levelezős hónapok alatt már aktívan dolgoztam, eljutottam egy olyan szintre, ahol már egyszerűen nem érte meg bejárnom. Feleslegesen sok energiát vett el az egyetem a munkám elől, hiszen már láttam magam előtt, mit szeretnék csinálni. Persze kaptam az ekét, amiért otthagytam az egyetemet, hülye vagy kislányom, nem lesz belőled semmi, nem lesz normális munkahelyed sallallala… Aztán még is csak lettem valaki, meg lett egy vállalkozásom, meg lassan két éve oktatóként is dolgozom.

Nah de vissza hozzád … gyakorlatilag 3 féle elképzelés jöhet szóba, ha egyetemet akarsz végezni, egyik sem kifejezetten weboldal készítés, de legalább valamennyire kapcsolódik.

Művészeti vonal – A művészettörténetnek, a betűtörténetnek, a nyomtatás kialakulásának nem sok szerepe van a 2018-as online alkalmazott grafikai tervekben és a hirdetés grafikában se, de ha grafikával akarsz foglalkozni, akkor legalább a vizuális képzés hasznos lehet, fogsz tanulni olyat, amit lehet hasznosítani a webdesignban is.

Programozói vonal – Húha ebből is van ám több féle, full-stack, back-end, front-end. Én mérnök-infón egyiket se tanultam igazán :D persze láttam C-t, Java-t, meg bash-t és minden egyebet, de konkrétan az, amivel ma foglalkozom nem volt a repertoárban. Jó alapot ad viszont a logikus gondolkodás elsajátítására, megismerkedni a programozással, adatbázisokkal, meg jó sok matekkal.

Marketing vonal – A honlap egy értékesítési csatorna, sok marketing- és mérőeszköz kerül bekötésre, kampányt kell tervezni, kitalálni jó közösségi média marketinget. Tehát nem hátrány, ha tudsz jó marketing fogásokat, ismered a jól bejáratott módszereket.

Ami biztos, hogy az egyetemi képzéssel sok idő elmegy és nem garnatált, hogy azt tanulod, amit szeretnél. Inkább érintőlegesen van szó egyes területekről. Ha nem olyan helyre mész, ahol számít a papír akkor (szerintem) nincs értelme eltölteni 4-5 évet egyetemen.

A másik baj(om) az egyetemmel, hogy nem szakadsz ki az oktatási rendszerből. Még mindig a jegyek a legfontosabbak, nem az elvégzett munka. Legyen meg a kettes, kipipáltuk, jóóóvan … hát ez élesben nem fog működni és ezzel tisztába kéne kerülnöd mielőtt megakarod hódítani a munkaerő piacot.

Kevés a gyakorlati feladat. Egyetemi éveim során összesen egy tárgy volt a “Projekt Labor”, ahol össze kellett állni 3-an és csinálni egy szoftvert, dokumentációval. Ez úgy szokott működni, hogy a 3 emberből egyre rábízzák, hogy csinálja meg, vagy inkább csináltassa meg mással, oszt jó van. Nálunk ez én voltam, fogtam magam, Git-ről leszedtem valamit, amihez voltak legalább kommentek, find & replace a változókra oszt kész. 3-as. Ebből jól megtanultuk, mi az az együttműködés, csapatmunka, feladatmegosztás és a szoftverfejlesztés lényege mi :D

Az egyetem akkor jó választás, ha magasabb szinten érdeklődsz a programozás, mesterséges intelligencia, kutatói munka iránt, akarsz még innen is továbbtanulni, vagy külföldre menni dolgozni (nem mosogatni).  De vigyázz, hatalmas a különbség az intézmények között, jól válaszd meg a helyet ahova beiratkozol.

Kell-e a papír?

Papír országban élünk, tehát semmiképp sem hátrány, ha van diplomád, viszont azt mindenki kezdi belátni, hogy az egyedüli lényeg, hogy érts hozzá. Befognak hívni beszélgetni, jobb helyeken lesz gyakorlati és beadandó feladat is, ami alapján el tudják dönteni alkalmas vagy-e a munkára vagy sem. Mióta egy köztársasági elnök is képes volt, kopizni a szakdolgozatát, azóta nagyjából letojom ki mit lobogtat a képembe, milyen titulusa, magára aggatott plecsnije van, mert az nem garancia semmire. Sajnos semelyik iskola semelyik diplomája nem ad garanciát arra, hogy az ember megtudja/megakarja csinálni a rábízott feladatot.

Ha tanfolyam, akkor milyen tanfolyam?

A magyar oktatási rendszer sajnos nem elég felkészült és innovatív ahhoz, hogy egy ilyen gyorsan frissülő, változó, fejlődő területet naprakészen oktasson, mint a webdesign. Egy tantervet megírni, elfogadtatni, nagyon sok idő, mire átmegy a teljesen inkompetens döntéshozókon addigra el is avulhat. Tehát mindenképp olyan képzési formát válassz, ami naprakész.  

A hagyományos iskola pados oktatásban még mindig a lexikális tudás a fontos, egy szakterületre specializálódott tanfolyam viszont nagyon célorientált és gyakorlatias, felesleges sallangok nélkül. Az a fő hogy hatékonyan megtanuld elvégezni a rábízott feladatokat, a munkád pénzt termeljen, és olyan munkaerő legyél akit megéri foglalkoztatni.

Van egy jó hírem én is oktató vagyok, akár tőlem is tanulhatsz! 10 év szakmában eltöltött aktív év után 2017 januárjában csatlakoztam az OWT-hez, ahol összetettebb weblapok HTML + CSS responsive kódolását, grafikai tervek megvalósítását tanítom.

Tudj meg többet

Kapcsolódó külső tartalmak
Webdesign, webfejlesztés vagy programozás – Melyiket tanuld?
Ez mind fenn van a YouTube-on ingyen!


DOLGOZZUNK EGYÜTT?
Jelenleg új együttműködést sajnos nem tudok vállalni, köszönöm megértésed!